Nieuwe lichtbronnen

Het onderzoek naar nieuwe lichtbronnen focust zich voornamelijk op Solid-State Lighting, met name LED's en OLED's (Organische LED's).

LEDs hebben het laatste decenium een enorme evolutie doorgemaakt en zijn uitgegroeid tot een technisch mature en competitieve lichtbron. Vandaag gebeurt er nog altijd veel onderzoek om deze technologie verder te verbeteren en om het toepassingsgebied uit te breiden.

OLEDs ondergaan momenteel een evolutie die sterk te vergelijken is met de evolutie die de LEDs meegemaakt hebben. Performantie en de levensduur zijn ondertussen geëvolueerd tot een niveau dat praktische toepassing bijna toelaat. Tegelijkertijd worden grotere productielijnen opgestart, waardoor prijzen beginnen te dalen, zodat binnen enkele jaren OLEDs een competitieve lichtbron zullen vormen. De kracht van de OLED technologie zit in de unieke eigenschappen van deze lichtbron: OLEDs zijn extreem dunne lichtgevende oppervlakten die bovendien flexibel en/of transparant kunnen zijn. Dit biedt designmogelijkheden die geen enkele andere lichtbron kan bieden.

Het Laboratorium voor Lichttechnologie volgt deze ontwikkelingen dan ook op de voet, enerzijds door de markt op te volgen en anderzijds door het karakteriseren van de gebruikersrelevante eigenschappen van deze nieuwe lichtbronnen.

In het kader van dit onderzoeksdomein werden reeds een aantal doctoraatsstudies opgestart:

  • "Modelling and evaluation of high-power light-emitting diodes for general lighting" door Arno Keppens (afgerond in 2010)
  • "Characterization and optimization of remote phosphor LEDs" door Paula Acuña

Onderzoek naar dit onderwerp gebeurt ook in O&O projecten: