Binnenverlichting

Als gevolg van de ontwikkeling en productie van hoog vermogen LED's als nieuwe lichtbron is de verlichtingssector volop in beweging. Verlichting omvat daarnaast echter nog heel wat andere aspecten zoals armatuurbouw, het verlichtings- en interieurontwerp, intelligente lichtsturing, architectuur en daglichttoetreding. Een gemeenschappelijke randvoorwaarde hierbij is de aandacht voor energie-efficiënte oplossingen: beter licht met minder energie. Voor elk van deze aspecten bieden zich ook veel nieuwe uitdagingen en opportuniteiten aan. Deze uitdagingen passen onmiskenbaar in internationale tendensen.

Dit vereist kennis, vertrouwen in nieuwe technologie, begeleiding bij implementatie en het prikkelen van de markt. Deze basisvereisten willen we met het project 'Groen Licht Vlaanderen 2020' realiseren binnen de volledige sector. Het project Groen Licht Vlaanderen loopt nog tot 2017 en gebeurt in samenwerking met WTCB, Tecnolec, ORI en ArcK (U Hasselt).

Een typisch kenmerk van verlichting is dat de technologische aspecten nooit los staan van visuele en subjectieve aspecten die uiteindelijk bepalend zijn voor de ervaring van de ruimte, de lichtsfeer en het verlichtingscomfort. Aangezien helderheids- en kleurcontrasten verschillend worden ervaren door jongeren en ouderen dringt zich ook hier een gedifferentieerde aanpak op.

De thema's waarrond gewerkt worden zijn:

  • OLED -technologie
  • Kwaliteitsbeoordeling van LEDs
  • Perceptie van helderheid en contrast, zowel voor ouderen als jongeren
  • Verblinding van armaturen
  • Geïntegreerd interieur- en verlichtingsontwerp
  • Impact van regelsystemen op energiebesparing

Bekijk ook Groen Licht Vlaanderen 2020 voor meer uitgebreide informatie.