Nieuws

LICHTDAG Groen Licht Vlaanderen - 12/09/2017

Datum: Dinsdag 12 september 2017

Locatie: KU Leuven Technologiecampus Gent

U kunt u hier inschrijven

LICHTDAG Groen Licht Vlaanderen

Op 12 september organiseert vzw Groen Licht Vlaanderen een inspirerende LICHTDAG waarbij iedereen die actief is in verlichting, van harte welkom is.

Deze studiedag biedt u de kans om nieuwe tendensen binnen de verlichtingstechnologie te ontdekken. De LICHTDAG zal tevens een ontmoetingsplaats zijn om nieuwe contacten te maken waaruit verder duurzame samenwerkingen kunnen tot stand komen.

Er wordt een gevarieerd programma voorzien die elke bezoeker de kans biedt die thema’s uit te pikken die hem of haar aan het hart liggen.  Het aanbod bestaat uit een optioneel voormiddagprogramma, waarna in de namiddag het echte programma start metparallelle informatiesessies rond actuele thema’s binnen de verlichtingstechnologie. Verder kan u deelnemen aan rondetafel gesprekken waarbinnen kritische verlichtingsvraagstukken aan bod komen. Een expert zal elke tafel aan het werk zetten via een korte introductie waarna hij als moderator de groepsgesprekken in goede banen zal leiden.  Verder is er door Tecnolec Volta een specifiek programma samengesteld op maat van de elektro-installateur.

Met de plenaire sessies ronden we dan de LICHTDAG af en zullen we inkijk krijgen op wat de digitalisering van verlichting zal betekenen voor de nabije toekomst van de verlichtingssector.

Hierbij vindt u de details van het programma

VOLZET

10.30 – 12.00 u

 ‘Proef van onderzoek!’
Doe mee aan een visueel experiment binnen het Laboratorium voor Lichttechnologie! Hoe gebeurt onderzoek? Hoe zet je een goed experiment op?

‘Hands-on’
Experimenteer met allerlei aspecten van ledverlichting

(Johan Bleumers Volta)

Namiddagprogramma georganiseerd door
vzw Groen Licht Vlaanderen en Volta

12.00 - 12.55 u

Lunch aangeboden door de sponsors

12.55 - 13.30 u

Nieuwe lichtbronnen en optiek voor perfecte lichtcontrole

Youri Meuret
(KU Leuven – Laboratorium voor Lichttechnologie)

 

CRI: Vaarwel Ra, welkom Rf !

 

Kevin Smet
(KU Leuven – Laboratorium voor Lichttechnologie)

 'Blauw’ licht: the fake news en de nuttige toepassingen

 

Peter Bracke
(Groen Licht Vlaanderen)

De elektrische valkuilen van ledverlichting: inschakelstromen, powerfactor en lekstromen

Johan Bleumers (Volta)

13.30 - 14.30 u.

 

Rondetafels ( met inleidende presentatie)

 1. EPB wetgeving en de rol van verlichting
 2. CE, ENEC en de waarde van geaccrediteerde metingen,..
 3. Lichtsturing: met bekabeling of draadloos?
 4. De kleur van licht
 5. Levensduur en depreciatie van ledverlichting in lichtberekening. En wat met CLO?
 6. Visueel comfort versus lage RoI?
 7. Leds vlekkeloos laten dimmen, hoe doe je dat ?

Moderatoren

 1. Peter D’Herdt (WTCB)
 2. Jaap Nuesink (Dekra Certification)
 3. Rik Vereecken (ByNubian)
 4. Kevin Smet (KU Leuven)
 5. Peter Bracke (Groen Licht Vlaanderen)
 6. Wouter Ryckaert (Groen Licht Vlaanderen)
 7. Johan Bleumers (Volta)

14.30 - 14.45 u.

Verplaatsing naar groot auditorium

14.45 - 15.20  u.

'IoT als enabler voor Niko en Smart Lighting'
Paul Mathijs, CEO NIKO

15.20 - 15.35 u.

‘Partnerships in digitalisering van verlichting: hoe samenwerken?!’
Rik Vereecken (ByNubian), voorzitter stuurgroep cluster Groen Licht Vlaanderen

         
16.00 Start FEESTZITTING 20 jaar Laboratorium voor Lichttechnologie

U kunt u hier inschrijven

Deze LICHTDAG is gratis toegankelijk voor iedereen mede dankzij de financiële steun van onze sponsors voor dit evenement.

Deze LICHTDAG past in het kader van de activiteiten binnen volgende Groen Licht Vlaanderen en/of Tecnolec Volta projecten

 • VLAIO IBN (Innovatieve bedrijfsnetwerken): ‘Groen Licht Vlaanderen: digitalisering van verlichting’ (1 april 2017- 31 maart 2020)
 • IWT VIS-Traject ‘Groen Licht Vlaanderen 2020: de verlichtingssector in transitie’ (1 oktober 2011 – 30 september 2017) ism. Tecnolec Volta, WTCB en UHasselt
 • IWT-VIS-iv De elektro-installateur als adviseur van “slimme” LED-technologie. Een samenwerking tussen Tecnolec Volta en KU Leuven  - Laboratorium voor Lichttechnologie (1januari 2014 – 31 december 2017)

Deze projecten worden uitgevoerd mede dankzij subsidie vanuit het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO, tot vorige jaar IWT). Voor elk van deze projecten kunnen de uitvoerders ook rekenen op cofinanciering door de bedrijven.

 

FEESTZITTING -  20 jaar Laboratorium voor Lichttechnologie

Vanaf 16u staat alles in het teken van het 20-jarig bestaan van het Laboratorium voor Lichttechnologie. Er wordt ingegaan op de mogelijkheden die het laboratorium biedt om uw bedrijf te ondersteunen. Ook wordt het uitkijken naar de voordrachten van o.a. Vlaams-Minister President Geert Bourgeois, de nieuwe Rector van de KU Leuven, Luc Sels en enkele sessies uit de verlichtingsindustrie die telkens worden afgewisseld door luchtige intermezzo’s.  

Wenst u die dag aanwezig te zijn, vergeet dan niet tijdig in te schrijven. We sluiten de inschrijvingen af op woensdag 6 september.

U kunt u hier inschrijven

Mini-seminar - Licht Verteerbaar - op 27/04 tijdens architect@work

Dit jaar zal de jaarlijkse ‘Promotiedag Duurzame Verlichting’ uitzonderlijk niet doorgaan vanwege de vele andere activiteiten die op stapel liggen. Zo is er de Kick-off van de cluster Groen Licht Vlaanderen begin april, alsook het 20-jaar bestaan van het Laboratorium voor Lichttechnologie in het najaar. Gezien de jarenlange samenwerking tussen Groen Licht Vlaanderen en Energik vzw werd als alternatief, gekozen om een mini-seminar te organiseren naar aanleiding van de beurs architect@work (Expo Kortrijk) eind april.

Het mini-seminar ‘Licht Verteerbaar’ staat geprogrammeerd binnen de randmanifestaties van de beurs en zal doorgaan op donderdag 27/04 van 14.00u tot 15.00u.

Tijdens de sessies worden op een toegankelijke en didactische manier enkele van de hete hangijzers binnen de verlichtingstechnologie  uitgediept.  Beide specialisten van het Laboratorium voor Lichttechnologie willen zo het beurspubliek alert maken rond de onderwerpen ‘Verblinding’ en ‘Licht en Welzijn’, die sinds de intrede van led zeer actueel zijn.

 

Programma:

14.00 uur: ‘Licht en welzijn: zijn leds slechter of beter dan gloeilampen?’

                     Peter Bracke – KU Leuven Technologiecampus  Gent, Laboratorium voor Lichttechnologie

14.30 uur: ‘Wees niet blind voor verblinding’

                    Wouter Ryckaert – KU Leuven Technologiecampus Gent, Laboratorium voor Lichttechnologie

De toegang voor dit mini-seminar is gratis, mits geldige aanmelding voor de beurs.

Meer info via http://kortrijk.architectatwork.be/nl/randmanifestaties/

 

     

 

Vooraankondiging - Lichtdag n.a.v. 20-jarig bestaan van het Laboratorium voor Lichttechnologie

     

 

Noteer dinsdag 12 september 2017 in jouw agenda!

Het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven Technologiecampus Gent bestaat dit jaar 20 jaar.

Op 12 september wordt daarom een grootse lichtdag georganiseerd (te Gent). Overdag wordt een gevarieerd programma samengesteld door vzw Groen Licht Vlaanderen in het kader van het project ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen: digitalisering van verlichting’.
Vanaf 16u staat alles in het teken van het 20-jarig bestaan van het Laboratorium voor Lichttechnologie. Er wordt ingegaan op de mogelijkheden die het laboratorium biedt om uw bedrijf te ondersteunen. Ook wordt het uitkijken naar de voordrachten van Vlaams-Minister President Geert Bourgeois en de Rector van de KU Leuven.

Lichtschade

Ledverlichting verbruikt beduidend minder energie dan klassieke verlichting en heeft weinig warmtestraling. Daardoor ontstaat de verleiding om in een winkel of supermarkt de producten sterker te belichten dan voorheen. Degradatie door licht zal daardoor sneller optreden, soms met kritische gevolgen. Een analyse van een specifieke case  is beschikbaar voor onze leden via info@groenlichtvlaanderen.be

Licht, slaap en dementie

Bron: Bas Bogaerts

Lichtcondities - zowel overdag als kort voor het slapengaan - hebben impact op het dagritme, de graad van activiteit en de slaapkwaliteit.

De kennis kan nuttig geïmplementeerd worden voor gevallen waarbij mensen te weinig tijd doorbrengen in natuurlijke verlichtingscondities. Groen Licht Vlaanderen heeft aan de VRT-redactie van Pano enkele voorbeelden gesuggereerd die te zien waren in de uitzending van 1 maart. ‘Pano: Waarom slapen we zo slecht?’: nog te herbekijken tot 31 maart: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2017/pano-s2017a2/

De implementatie in de Sint-Jozefskliniek van Izegem is ook aan bod gekomen in de kranten: https://iiw.kuleuven.be/nieuws/dementie-licht

Nieuwe data in juni voor opleiding DIALux evo

'Het lichtberekeningsprogramma DIALux evo correct gebruiken'

DIALux is in Vlaanderen het meest gebruikte lichtberekeningsprogramma en werd enige tijd geleden grondig vernieuwd. Daardoor is DIALux evo niet te meer vergelijken met zijn voorganger DIALux 4.13. Zo is de gebruikersinterface helemaal veranderd en zijn er veel meer mogelijkheden op gebied van visualisatie. De overstap naar DIALux evo blijkt niet zo evident en de vraag naar opleiding is dan ook groot.
Tijdens deze tweedaagse opleiding willen we niet alleen de cursist laten kennis maken met het gebruik van DIALux evo maar leggen we ook de nadruk op de correcte ingave van de inputparameters en op de interpretatie van de resultaten. Hierbij waarschuwen we ook voor de valkuilen bij lichtberekeningen. Dit is belangrijk om verschillende lichtstudies met elkaar te kunnen vergelijken.

Schrijf daarom in voor deze opleiding die zal doorgaan op vrijdag 2 en 9 juni, telkens van 9.30u tot 16.00u op KU Leuven Technologiecampus Gent

De eerste tweedaagse opleiding werd  georganiseerd in juni 2015. Ondertussen zijn we toe aan reeks 11 en zal het aantal plaatsen snel weer ingevuld zijn. Reserveer dus nu al deze 2 dagen in uw agenda: vrijdag 02/06/2017 en vrijdag 09/06/2017 en schrijf in. Lesgever is Wouter Ryckaert, officiële trainingspartner DIALux evo

Via deze link vindt u alle informatie (incl. folder) en kan u ook online inschrijven. Inschrijven voor één dag is niet mogelijk.

Leden van Groen Licht Vlaanderen kunnen genieten van een korting. De KMO portefeuille kan voor deze opleiding aangewend worden.

 

Cluster Groen Licht Vlaanderen gaat van start

Uitnodiging voor Kick-Off

Vanaf april 2017 gaat het project  ‘Cluster  Groen Licht Vlaanderen’ van start. Het betreft een IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) opgericht door vzw Groen Licht Vlaanderen,  dat financieel wordt gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en een 70-tal ondernemingen.  Deze cluster heeft als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting. 

Tijdens de kick-Off die zal doorgaan op maandag 3 april vanaf 13.30u in het Havenhuis te Antwerpen, zal de volledige waardeketen verlichting voor het eerst kennismaken met de nieuwe gesprekspartners uit de IoT, elektronica, ICT en automatiserings-, en verlichtingswereld.

DATUM

Maandag 03/04/2017 – met ontvangst vanaf 13.30u en start om 14.00u

PROGRAMMA

14.00u                  Welkom en introductie vzw Groen Licht Vlaanderen

                               Catherine Lootens, Cluster Manager Groen Licht Vlaanderen

14.10u                  Key-note:

The role of Lighting & Sensing in Smart Cities

                               John Baekelmans, Managing Director & Vice President, IMEC

14.55u                  Data mining in de (digitale) verlichtingssectoren en gebouwenbeheer

De lichtjes van de Schelde, Vlaamse evergreen?

                               Rik Vereecken, BIOT Technology Evangelist, byNubian

15.25u                  Een innovatiecluster rond geconnecteerde verlichting: waarom, wat, hoe?                                   

                              Peter Bracke, Clustermanager Groen Licht Vlaanderen

16.10u                  Groen Licht Vlaanderen: van samenwerkingsverband tot vereniging (vzw)

                               Marc De Taevernier, Voorzitter vzw Groen Licht Vlaanderen

16.25u                  Slotwoord en Netwerk Drink

                               Catherine Lootens, Cluster Manager Groen Licht Vlaanderen

INSCHRIJVING

https://iiw.kuleuven.be/gent/evenementen/groenlicht/

Dit event werkt met een no-show fee.  Er wordt een factuur van € 40 per persoon excl. BTW verstuurd indien u niet komt opdagen (tenzij een andere collega in uw plaats komt).

LOCATIE

Havenhuis Antwerpen - Foyer en Auditorium  (6de verd.) - Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen

http://www.portofantwerp.com/nl/bereikbaarheid-nieuw-havenhuis

Bron: Pexel

PARKING

De bezoekers van het Havenhuis kunnen parkeren op de onbewaakte Parking 'Straatsburg' die gelegen is naast de parking van restaurant 'Het pomphuis', schuin tegenover het Havenhuis. De in- en uitrit van de parking zijn gelegen aan de Merantistraat. Van hieruit is het twee minuten wandelen tot het Havenhuis. De ondergrondse parking van het Havenhuis is niet toegankelijk voor bezoekers.

TAGS

Led Digitale transitie, duurzame geconnecteerde verlichting, human centric lighting, data captatie

THEMA

Het digitaliseren van verlichting is een grote uitdaging voor de verlichtingssector en kan niet zonder hulp van specialisten op het vlak van ict, elektronica, automatisering, … Via digitalisering en het connecteren van verlichting kan een grote toegevoegde waarde en omzetstijging gerealiseerd worden.

Een multidisciplinaire samenwerking via een open innovatie concept is de enige manier om de economische opportuniteiten te valoriseren omdat het onderwerp de expertise van elke deelsector overstijgt. Om deze transitie te doen slagen en eventueel te versnellen is er nood aan een katalysator en een coach: vzw Groen Licht Vlaanderen neemt deze rol op.

ORGANISATOR

Het evenement wordt georganiseerd door vzw Groen Licht Vlaanderen.  Groen Licht Vlaanderen is gegroeid in de schoot van het Laboratorium voor Lichttechnologie (KU Leuven Technologiecampus Gent) als Vlaams Innovatie Samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband bouwde sinds 2004 stelselmatig uit tot een volwassen verlichtingscluster van meer dan 70 aangesloten organisaties. Tegelijkertijd met de start van het innovatief bedrijfsnetwerk wordt de cluster omgevormd tot een vzw. De vereniging wenst de kennis inzake verlichting bij bedrijven te verhogen en samenwerkingen tussen bedrijven en kennisinstellingen te stimuleren Binnen de raad van bestuur nemen KU Leuven en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) een structurele rol in, aangevuld met een afvaardiging van de bedrijfswereld.

PERSBERICHT

Innovatief Bedrijfsnetwerk Groen Licht Vlaanderen van start!: http://iiw.kuleuven.be/nieuws/groen-licht-vlaanderen

Laboratorium voor Lichttechnologie opent LED event Belgiê op 30/11 in Technopolis

LED Event Belgium

30 November: Technopolis, Mechelen

This is a personal invitation for a visit free of charge for the LED Event Belgium and/or the Netherlands. During the event in Belgium there will be 26 lectures. The plenary lectures will be given by KU Leuven (Laboratory for lighting technology) and Osram Digital Systems. View the entire lecture program.

To register for the event, please visit: www.ledevent.eu

Your personal invitation code: LED4263 or registration via:

https://registration.n200.com/survey/3ijc0qj83jged?actioncode=LED4263

2 Sprekers Groen Licht Vlaanderen op BIV seminarie - 17/11/2016

Nederlands

Seminarie IBE-BIV 2016

Be prepared for the lighting of the future

 

Wij vestigen graag uw aandacht op het jaarlijks seminarie van het Belgisch Instituut voor de Verlichtingskunde, met als titel:
Be prepared for the lighting of the future, en op het aansluitend Gala Diner 2016.

Dit seminarie vindt plaats op donderdag 17 November 2016, 13u.00, en zal doorgaan in het Conscience-gebouw van de Vlaamse Gemeenschap:

H. Conscience Gebouw
Albert II-laan, 15
1210 Brussel

Het programma is als volgt:

13.00u

Ontvangst

13.30u

Verwelkoming  door voorzitter. (Raoul Lorphèvre, BIV)

13.40u

Met welke levensduur van ledverlichting rekening houden in lichtstudies? (Peter Bracke, KU Leuven)

14.00u

Depreciatie en te behouden prestaties, enkele ervaringen uit een testcase. (Arnaud Deneyer, WTCB)

14.20u

Een nieuwe aanpak rond de Maintenance Factor in openbare verlichting. (Bénédicte Collard, Synergrid)

14.40u

Blind voor verblinding? Voorspellen van verblinding van ledverlichting aan herziening toe! (Wouter Ryckaert,  KU Leuven)

15.00u

Invent the future with elements of the past: a quest for visual poetry. (Bram Lemaire, LICHTHEID)

15.20u

Pauze.

15.50u

Peterschap  van het Waals Gewest

Doelstellingen en uitdagingen voor Waalse steden en gemeenten in de transitie naar een digitaal platform. De ‘smart cities’ delen de visie rond de ‘smart regio’. (Benoit Hucq, Agence du Numérique - SPW)

16.10u

Smarter cities thanks to smart street lighting. (Roger Le Bussy, Réseau d'énergies de Wavre)

16.30u

Individuele comfortsturing van zonnewering op basis van HDR-beelden. (Charlotte Goovaerts, VUB)

16.50u

Vragen.

17.10u

Netwerkingsdrink.

Simultaanvertaling Nederlands-Frans is voorzien

Het aansluitende Gala Diner vindt plaats in:

Le Palais De Plume
Rue Haute 8
1460 Ittre

De uitnodiging vindt u HIER terug.
Inschrijven kunt u via deze link.

Meer info? 
Gelieve een e-mail te sturen naar info@ibe-biv.be

Wij hopen u er te mogen begroeten.

 

Lighting for People / Human Centric Lighting innovation

Het Europese KP7 project ‘SSL-erate’ met 'Lighting for people' platform – waarin ook  Groen Licht Vlaanderen  partner is – eindigt binnenkort na een 3-jarige projectduur.

Tijdens het slotevent dat georganiseerd wordt op donderdag 13 oktober te Brussel, worden projectresultaten toegelicht betreffende:

 • de kennis en implementatie van Human Centric Lighting,
 • de duurzame ontwikkeling van verlichting,
 • de toepassing van open innovatie

Datum: Donderdag 13 Oktober 2016, 10:00 – 17:00

Locatie: Hotel Thon, Rue de la Loi 75, 1040 Brussels

Bekijk het programma  en schrijf snel  in

 

Studiedag "Wat hebben beleving in retail en verlichting gemeen?"

De Universiteit Hasselt en de KU Leuven Technologiecampus Gent organiseren samen de studiedag

"Wat hebben beleving in retail en verlichting gemeen?"

in het kader van 2 projecten (Tetra-project 'an experience design generator' en  VIS-traject 'Groen Licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssector in transitie').

 

Deze studiedag focust enerzijds op het creëren van beleving in winkels, en anderzijds op verlichting.

Programma

De studiedag start met een keynote lezing die beide domeinen samenbrengt: verlichting & indoor position in retail, met het voorbeeld van de Carrefour in Lille. Vervolgens heeft u de keuze tussen 2 verschillende tracks. Tijdens de pauze is er een kleine beurs waarbij bedrijven zich kunnen voorstellen aan het publiek. We sluiten af met een netwerkmoment.

 Tijdstip Track 1 Track 2

13.30–14.15 uur

Keynote: "Indoor Positioning bij Carrefour Lille"
Stefan Verbrugh, Philips

14.15–14.45 uur

"Het complexe samenspel van de zintuigen"
Carmen Adams, UHasselt

 "Strategic roadmap 2025 of the
European Lighting Industry"

Axel Baschnagel, LightingEurope

14.45-15.15 uur

Koffiepauze + postersessies

15.15–15.45 uur

"Retailhotspots"
Steven Saenen, Exeo

"Temporal light artifacts: is it all flicker?"
Dragan Sekulovski, Philips Research Europe

15.45–16.15 uur

 
"Retail design"
Jos Van Dijck, studiojosvandijk

16.15-17.15 uur

Netwerkmoment

PRAKTISCH

Datum: 15 sep 2016 13.30 uur - 17.15 uur

Locatie: Oude Gevangenis - Universiteit Hasselt, campus Hasselt (Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt)

CONTACTPERSOON

dr. Katelijn QUARTIER (32-11-292113, katelijn.quartier@uhasselt.be)

 

Inschrijven

Deelnemen aan de studiedag is gratis, maar online inschrijven is verplicht!

 

Partners

 

De opleiding 'Specialisatie Verlichtingstechnologie' gaat opnieuw van start

De 6de editie van de opleiding ‘Specialisatie Verlichtingstechnologie’ gaat van start op 27 september 2016 en zal lopen tot in mei 2017. Het betreft opnieuw een langlopende modulaire opleiding. Er zijn 4 modules waarvoor afzonderlijk kan ingeschreven worden:

 • Module 1: Licht en verlichting: de basiskennis (4 sessies)
 • Module 2: Lichtbronnen en armaturen (4 sessies)
 • Module 3: Elektriciteit, aansturing en lichtregelingen (4 sessies)
 • Module 4: Verlichtingsontwerp (6 sessies)

De organisatie ervan is in handen van het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven, Technologiecampus Gent in samenwerking met de dienst voortgezette opleidingen.

De cursus richt zich tot architecten, ontwerpers, voorschrijvers, installateurs, energie-, milieu- en preventieadviseurs, verkopers en gebruikers van verlichtingsinstallaties, kortom iedereen binnen de waardeketen die professioneel actief is binnen de verlichting. De klemtoon ligt op binnenverlichting. Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden, maar deze specialisatieopleiding richt zich vooral tot houders van een Professionele Bachelor of een Master diploma.

Voor deze editie 2016-2016 werden 18 sessies gepland die meestal zullen doorgaan op dinsdag tussen 13h30 en 19h00  in de gebouwen van  KU Leuven, Technologiecampus Gent. Naast theoretische hoorcolleges zijn ook enkele praktijksessies en bedrijfsbezoeken gepland. De lesgevers zijn zowel medewerkers van het Laboratorium voor Lichttechnologie als experten uit de sector.  Meer informatie over deze opleiding staat beschreven op onze website en in de folder.

Het inschrijvingsgeld 2016-2017 bedraagt:

 

Module 1

Module 2

Module 3

Module 4

Volledige cursus

Inschrijvingsgeld

€ 700

€ 700

€ 700

€900

€ 2.500

 

Volgende kortingen zijn van toepassing:.

10% korting (meer dan 2 personen ingeschreven)

15% korting als lid van Groen Licht Vlaanderen

25% korting (als lid Groen Licht Vlaanderen en meer dan 2 personen ingeschreven)

 

Ook dit jaar zal de KMO-portefeuille kunnen ingezet worden voor deze opleiding.

 

Inschrijven voor deze cursus kan via het online formulier

 

Ledverlichting niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieen

De Hoge Gezondheidsraad heeft recent aanbevelingen gepubliceerd betreffende verlichtingssystemen met LED-technologie, waarbij de focus lag op de fotobiologische effecten. Vanwege de bondigheid van de tekst en door de keuze van de titel, kunnen deze aanbevelingen door niet-deskundigen foutief geïnterpreteerd worden. In de media zijn als gevolg hiervan een aantal verkeerde interpretaties verschenen.

Wat helaas niet vermeld staat in het bondige advies, is dat het aandeel “blauw licht” praktisch hetzelfde is voor elk warmwit en neutraalwit kunstlicht (CCT 2700 – 4000 K) en dus vergelijkbaar is voor halogeen, fluorescentie en led lichtbronnen bij een zelfde hoeveelheid licht. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad betreffende de blootstelling van de bevolking aan licht zijn dus van toepassing voor alle lichtbronnen.

Wat zijn de belangrijke aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad?

 1. Minder blootstelling aan “blauw licht” kort voor het slapengaan en ’s nachts, zowel door de verlichting als door schermgebruik. Dit valt te realiseren door zwakker te verlichten of door blauw-arm licht te gebruiken (amber, geel, oranje, rood); ook in beeldschermen. De Hoge Gezondheidsraad vraagt hiertoe meer producten vanuit de industrie. Met led technologie is dit perfect mogelijk.
 2. Geen verkoop van risicogroep 2 (RG2 – moderate risk) led verlichtingsproducten aan particulieren. Deze RG2 producten hebben een heel heldere kleine bron en dragen een waarschuwingspictogram (rechtstreekse inkijk vermijden).  Voor particulieren betreft dit vooral projectielampen (stralers) voor buitentoepassingen.  Met ledtechnologie is het mogelijk om vervangproducten te maken voor halogeen- en HID (o.a. xenon)-projectielampen die in een lagere risicogroep vallen.

Daarnaast ondersteunen we hun aanbeveling om meer informatie te verstrekken aan het algemene publiek o.a. met betrekking tot het stroboscopische effect en flikkering van lichtbronnen en met betrekking tot de aanbevolen hoeveelheden licht in functie van het dag-nacht ritme.

Voor een uitgebreider document verwijzen we naar onze download pagina. Klik hier:

Nieuwe publicatie - Licht in scholen: van beginner tot expert -

Nieuwe publicatie  - Licht in scholen: van beginner tot expert - biedt scholen een leidraad aan bij het maken, beoordelen en verbeteren van een lichtontwerp

Goede verlichting in scholen verbetert leerproces, gezondheid en welzijn van leerlingen en leerkrachten

Het schoolpatrimonium in België is verouderd en een substantiële inhaalbeweging in de modernisering ervan dringt zich op. Naast thermisch comfort, akoestiek en binnenluchtkwaliteit is een goede verlichting van groot belang. Uit bevragingen blijkt dat het visueel comfort steevast in de top drie van leerkrachten staat wanneer hen gevraagd wordt naar de belangrijkste factoren waarop gelet moet worden bij het ontwerp van een klaslokaal. Studenten vinden, naast de verstaanbaarheid van de leerkracht, vooral de leesbaarheid van het bord heel belangrijk. Met de nieuwe publicatie ‘Licht in scholen: van beginner tot expert’ reiken de onderzoeksgroepen die meewerkten aan het IWT-TETRA project ‘Impact van daglichtregelsystemen op ontwerp en renovatie van schoolgebouwen’ een gratis handleiding aan die de verschillende facetten van licht en verlichting in schoolgebouwen beschrijft en informatie biedt om een lichtontwerp te maken, te beoordelen en te verbeteren.

Uit studies is gebleken dat het visueel comfort in klaslokalen een impact heeft op het leerproces (bv. op de concentratie en vitaliteit van de leerlingen), maar ook op de algemene gezondheid en het welzijn van de leerlingen en leerkrachten. Bij het uitwerken van een lichtconcept voor een gebouw is daglicht een primaire bron van licht: het bevordert het algemene welzijn en het concentratievermogen van de leerlingen. Bij een tekort aan daglicht moet er aangevuld worden met kunstlicht. De (r)evolutie in ledverlichting heeft ervoor gezorgd dat er zeer energie-efficiënte oplossingen beschikbaar zijn voor de kunstverlichting. Bovendien kunnen we de kunstverlichting naar wensen en behoeften sturen door te kiezen voor lichtregelsystemen.

De onderzoeksgroepen Laboratorium voor Lichttechnologie en Duurzaam Bouwen van KU Leuven Technologiecampus Gent hebben samen met Pixii vzw (nieuwe naam van Passiefhuis-platform) en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) een jaar lang 10 klaslokalen gemonitord en de mogelijkheden van verschillende types daglichtregelsystemen bestudeerd. De bevindingen van het IWT-TETRA-project “Impact van daglichtregelsystemen op ontwerp en renovatie van schoolgebouwen” zijn gebundeld in de nieuwe publicatie ‘Licht in scholen: van beginner tot expert’. De publicatie gaat echter over veel meer dan alleen maar daglichtregelsystemen. Ze geeft de lezer een overzicht van alle aspecten van licht in schoolgebouwen. Bedoeling is om via deze publicatie zowel de gebouwbeheerder de basis van verlichting te kunnen meegeven alsook architecten en ontwerpers de nodige info te bieden om een lichtontwerp te maken, te beoordelen of te verbeteren.

De brochure ‘Licht in scholen: van beginner tot expert’ is gratis beschikbaar en te downloaden via deze link

./sites/default/files/afbeeldingen/klas_daglicht.jpg

Het opleidingsaanbod lichttechnologie 2015-2016 wordt voltooid met 7de DIALux EVO sessie

Het opleidingsaanbod 'Lichttechnologie' 2015-2016 in Gent loopt nog tot eind juni 2016. Er zijn in totaal nog 3 sessies gepland waaronder ook de 7de editie van de  'DIAlux EVO' module. Kies bewust voor onze  KU Leuven opleiding 'Lichttechnolgie' in 'Gent' die georganiseerd wordt door het Laboratorium voor Lichttechnologie. Er zijn namelijk nog actoren die zich zo profileren.  Meer details over onze 2-daagse modules zijn terug te vinden via de algemene pagina van de opleiding en onderstaande links:

Inschrijven gebeurt (behalve voor DIALux EVO) via het online inschrijvingsformulier. Snel inschrijven is de boodschap want er kunnen telkens slechts 18 curisten deelnemen. Indien het maximaal aantal cursisten voor een module is bereikt, wordt een wachtlijst opgemaakt. Nieuwe opleidingsdata worden dan later in het voorjaar bekend gemaakt. Hoe er ook rekening mee dat de werking met de KMO portefeuille sinds 1 april werd aangepast.

 

10 jaar Promotiedag Duurzame Verlichting - ook al verbonden door licht?

Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen zijn alvast ook verbonden door licht.  Voor de 10de keer zijn zij de regisseurs van het jaarlijks lichtevenement in Vlaanderen. De Promotiedag Duurzame verlichting 2016 vindt dit jaar plaats op 12 mei in LAMOT te Mechelen. Schrijf snel in en ontdek het boeiende lezingenprogramma, de vele standhouders en de speciale gastsprekers. Ter gelegenheid van deze jubileumeditie kan elke bezoeker de nieuwste publicatie rond verlichting in ontvangst nemen. U kan dan ook de eerste contacten leggen voor een nieuwe samenwerking met andere aanwezige bedrijven. Of u bent misschien geïnteresseerd om deel uit te maken van het  Vlaamse Innovatief Bedrijfsnetwerk 'Groen Licht Vlaanderen' die de samenwerking tussen bedrijven wil aanwakkeren in het kader van de digitalisering rond verlichting en haar basis vindt binnen het Vlaamse Clusterbeleid.

Verbonden zijn door licht gaat over samenwerken tussen bedrijven, maar ook over verlichting als nieuw ankerpunt voor intelligentie, als hub voor nieuwe technologie, als drager van informatie. Dit is wat de toekomst brengt voor verlichting 2.0: een pole position in de digitale race, de tools om de eerste te zijn in een rangorde binnen de gebouwbeheer systemen. De toekomst ziet er mooi uit voor de wereld van de verlichting. Maar daarvoor moet je als bedrijf verbonden zijn door licht.

Promotiedag Duurzame Verlichting 2016

10de editie van de studiedag met seminar en minibeurs

 

Promotiedag Duurzame Verlichting 2016

Donderdag 12 mei 2016, Lamot – Mechelen

Thema: Verbonden door Licht

 

We zitten middenin de led (r)evolutie. Een nieuwe vorm van lichtontwerp heeft zijn intrede gemaakt. Nieuwe inzichten rond extra intelligentie en visueel comfort door innovatieve verlichtingssystemen komen op ons af. Dankzij de alomtegenwoordigheid van kunstlicht, zowel in gebouwen als in de publieke ruimte, kan deze ‘Verlichting 2.0’ de basis vormen voor een snelle digitale transitie. We zijn binnenkort dus misschien met zijn allen verbonden door licht.

Experten afkomstig uit universiteiten, overheden en kenniscentra zullen u tijdens de parallelle sessies van het seminar programma meenemen in een zoektocht naar nieuwe lichtoplossingen. De bepaling van de energie-efficiëntie volgens de norm EN 15193, de impact van levensduur of gebruiksduur van led op het lichtontwerp, de meerwaarde van DC-netten, de nieuwe metriek voor de kleurweergave van lampen zullen hier aan bod komen. Maar ook de mogelijke lichthinder van reclameborden, de rol van contrasten en perceptie van licht op de architectuur en toegankelijkheid van gebouwen, de focus op een circulaire economie, de nieuwe financieringssystemen via leasing en de richtlijnen voor een goede verlichting in scholen zullen behandeld worden. En we verwachten ook nog kleppers van formaat voor het plenaire gedeelte; al bewaren we dit geheim liever nog even als verassing.

De standhouders op de minibeurs maken deel uit van het Consortium Groen Licht Vlaanderen of zijn lid bij Energik vzw. Zij zullen u graag uitleggen wat. Enkelen onder hen zullen u via een ‘pecha kucha’ informeren binnen het seminar programma.

Reserveer 12 mei dus in uw agenda en neem deel aan deze jubileum editie van de ‘Promotiedag Duurzame Verlichting’. Regie en coördinatie zijn opnieuw in handen van de partners Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen (Laboratorium voor Lichttechnologie, KU Leuven). Het evenement past binnen het IWT project Groen Licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssector in transitie.

Dit evenement staat open voor alle geïnteresseerden van innovatie rond verlichting.

Praktisch

Datum:                Donderdag 12 mei 2016

Ontvangst:         Er is ontvangst vanaf 9.15u met voorwoord om 9.45u. Het evenement wordt afgesloten met een receptie voor alle aanwezigen vanaf 16.30u

Locatie:                LAMOT - Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen

Route:             http://lamot-mechelen.be/ (zie ‘bereikbaarheid’)

Parkeren:           vb. ondergronds Q-park LAMOT (± €15/dag) - Guldenstraat 18
 2800 Mechelen  

Prijs deelname:

 • €90 (excl. BTW) voor leden van Energik en Groen Licht Vlaanderen. Ook de leden van WTCB, ORI, NAV, Passiefhuis Platform, OVED, Tecnolec/VOLTA  (via Fedelec, Eloya, Nelectra)  genieten van deze prijs, mits vermelding van lidnummer en naam federatie
 • €130 (excl. BTW) voor niet-leden

omvat toegang online presentaties via downloads op www.groenlichtvlaanderen.be , de documentatiemap, doorlopend frisdrank en koffie, broodjeslunch en receptie

Inschrijvingen: verplicht en enkel online via http://www.energik.be/act--duurzame-verlichting.html t.e.m. 4 mei 2016 (annuleren eveneens mogelijk tot 4 mei)

 

Programma

Het volledige programma vindt u later via www.groenlichtvlaanderen.be of www.energik.be

Voor meer informatie kan u contact opnemen met

 

Lighting for People project event at Light+Building

Key representatives from the EU sponsored "Lighting for People" project welcome you at Light & Building and look forward to meeting you.

Event description:
The project connects science to lighting for people, creating opportunities in daily applications and product innovations. Highlights from science, customers and manufacturers will be shown in 3 presentations and an exciting panel discussion.

Date: Tuesday, 15th March
Time: 11:00 – 13:00

Agenda:
- Human centric lighting needs new quantities for light intensity
- City of Malmö: Project with adaptive school lighting
- Successful case studies from SMEs based on the open innovation approach

Location: Hall 4.0, Saal Europa

Further details can be found at http://lightingforpeople.eu/events-calendar/

 

Licht op verlichting

Dekra seminar 'Lighting'

 
25 februari 2016
 
Ontvangst 13:30uur
Programma van 14:00 tot 17:00 uur
Afsluiting met een hapje en een drankje.
 
Hier inschrijven
 
Onderwerpen
 
Wijzigingen laagspanningsrichtlijn
De nieuwe laagspanningsrichtlijn wordt dit jaar van kracht. Welke gevolgen heeft de wijziging van de richtlijn en wat zijn de nieuwe eisen waaraan moet worden voldaan.
Spreker: Dinand van Aalderen, DEKRA Certification
 
Wijzigingen EN 60598-1
De nieuwe norm voor verlichtingstoestellen is inmiddels al weer even uit. Tijd om nog weer een keer de wijzigingen door te nemen en de gevolgen daarvan te bespreken.
Spreker: Albert van der Veen, DEKRA Certification
 
DEKRA LED Performance; Wat is het belang voor de eindgebruiker
Waarom is het programma interessant voor de proffesionele eindgebruiker, een perspectief vanuit het IGOV / OVLNL.
Spreker: Arthur Klink, IGOV / OVLNL
 
Risico transfer oplossingen (Engelstalig)
Meer ruimte op de balans, een betere bescherming tegen financiële tegenvallers middels een risico transfer verzekering in combinatie met het DEKRA LED Performance merk.
Spreker: Sebastian Scholz, Munich RE
 
TM 30 Kleurweergave in een nieuw jasje
Sinds enkele maanden is de TM30 uit waarmee op een nieuwe manier de CRI of te wel de kleurweergave kan worden bepaald. Deze nieuwe norm wordt toegelicht en de verschillen ten opzichte van de oude methode wordt uitgelegd.
Spreker: Peter Hanselaer, Kevin Smets, KU Leuven
 
Internet of Things, staat of valt met betrouwbaarheid
Smart Lighting, Smart city's, Smart homes, Smart buildings, alles valt of staat met de betrouwbaarheid van de verbindingen die tot stand worden gebracht.
Spreker: Edwin Melenhorst, DEKRA Certification
 
 

Verbonden door Licht

Het nieuwe jaar heeft nog maar voorzichtig zijn eerste pasjes gezet en toch kunnen we nu al uitkijken naar 12 maanden van uitdagende evenementen, diepgaand onderzoek, boeiende adviesverlening en intense samenwerkingen met andere kennisinstellingen en non-profitorganisaties om bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar innovatie. Maar eerst willen iedereen het beste wensen voor een opbeurend en zorgeloos 2016!

Hierna krijgt u een overzicht van alles wat op stapel staat; zo ook de organisatie van de 10de editie van de Promotiedag Duurzame Verlichting die zal plaats vinden in Mechelen op 12 mei onder het motto 'Verbonden door Licht'.

Ons jaar ging alvast goed van start. Zo kregen we net voor de kerstperiode het fiat van het toen nog bestaande Agentschap voor innovatie en technologie (IWT) om het project Groen licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssector in transitie verder te zetten tot halverwege 2017. Het consortium Groen Licht Vlaanderen is ondertussen uitgegeroeid tot een bedrijfsnetwerk met meer dan 65 bedrijven, organisaties en instellingen en hopelijk staat deze groep klaar om in de toekomst volluit voor open innovatie  te kiezen en zo tot onderlinge samenwerkingen te komen. Enkel op die manier zal de verlichtingssector voldoende weerbaar worden een antwoord kunnen bieden om de digitalisering die nu aan de gang is te kunnen valoriseren. Hopelijk mogen we daar in de toekomst vanuit de werking van Groen Licht Vlaanderen ook aan bijdragen.

Verder kijken we uit naar een nieuwe editie van Light + Building (13/03 - 18/03) waar ook onze Vlaamse verlichtingssesctor opnieuw goed zal vertegenwoordigd zijn. Ook daar zal het aspect digitalisering aan bod komen, want het staat als hoofdthema aangekondigd: 'digital - individual - networked'.

Op 7 en 8 April 2016 gaat binnen het Laboratorium voor Lichttechnologie van de KU Leuven Technologiecampus in Gent het internationaal doctoraatssymposium LumeNet 2016 door. Een 30-tal jonge doctoraatsstudenten uit Europa zullen daarbij hun onderzoek voorstellen aan een aantal senior academische experten uit verschillende universiteiten en uit het bedrijfsleven (Philips, Velux, Etap). De 3 hoofdthema’s van het symposium zijn perceptie van licht, binnenverlichting en daglicht. De voertaal is Engels.

Zoals eerder vermeld  timmeren we vanaf nu steevast aan een nieuwe 'Promotiedag Duurzame Verlichting'. En we zijn in feeststemming, want samen met Energik vzw kunnen we de 10de editie van dit verlichtingsevenement  vieren. Het thema dit jaar is 'Verbonden door Licht' en zal ingevuld worden met een programmatie van inhoudelijke, neutrale en vooral vernieuwende lezingen aangevuld met de informatie afkomstig van de verlichtingssector die zal aanwezig zijn als standhouder op de minibeurs.  Deze studiedag met seminar en beurs zal plaatsvinden op 12 mei 2016 in LAMOT te Mechelen. Reserveer deze dag alvast in jullie agenda's.

Tenslotte kijken we als Laboratorium voor Lichttechnologie tevreden terug op de start over ons vernieuwd opleidingsaanbod 'Lichttechnologie' en hopen we op een succesvolle verderzetting. De DIALux Evo module is sinds vorige zomer 5 maal succesvol georganiseerd. Een nieuwe 2-daagse DIALux Evo staat ondertussen gepland in april, maar ook voor de modules 'Binnenverlichting' en . Verder hebben we het opleidingsaanbod met uitgebreid met een module 'Elektriciteit' en zullen in het voorjaar ook nieuwe data bekend gemaakt worden voor herhalingen van de andere modules.

Fiat Lux

 

Opleidingsaanbod 'Lichttechnologie' - Voorjaar 2016 - Nieuwe data en modules

In het opleidingsaanbod 'Lichttechnologie' 2015-2016 werd een nieuwe 2-daagse module 'basis Elektriciteit en voorschakelapparatuur' toegevoegd en voor de 'DIAlux EVO' opleiding werden nieuwe data vastgelegd.

 • DIALux EVO voor iedereen - 16 en 23 juni 2016
 • Over spanning (of onder stroom): Basis Elektriciteit en voorschakelapparatuur - 7 en 14 juni 2016

Het programma van de module 'Binnenverlichting' werd aangepast. Het thema 'Conceptueel Lichtontwerp' werd vervangen door het thema 'Lichtregelsystemen'. Meer details over de 2-daagse modules zijn terug te vinden via de algemene pagina van de opleiding en onderstaande links:

Inschrijven gebeurt (behalve voor DIALux EVO) via het online inschrijvingsformulier.

Snel inschrijven voor al deze 2-daagse modules is de boodschap want er kunnen telkens slechts 18 curisten deelnemen (behalve voor binnenverlichting). Indien een module reeds is afgewerkt of indien het maximaal aantal cursisten voor een module is bereikt, wordt een wachtlijst opgemaakt. Nieuwe opleidingsdata worden dan later in het voorjaar bekend gemaakt. Hoe er ook rekening mee dat de werking met de KMO portefeuille vanaf 1 april zal aangepast worden.

De lichtrevolutie op het podium van LED Expo Benelux

Door een bezoek aan LED Expo bent u in één dag volledig op de hoogte van de laatste LED ontwikkelingen. LED Expo wordt gehouden op 27 en 28 januari 2016 in de Brabanthallen in Den Bosch. Als lezer van deze nieuwsbrief kunt u registreren voor gratis toegangskaarten door gebruik te maken van de invitatiecode bnl16kuleuven via www.ledexpo.nl Hier vindt u ook alle informatie over de exposanten, het workshopprogramma, de route, parkeren en de openingstijden.
 

Light, design, automation

Een technologische revolutie verdient een eigen podium en LED Expo Benelux is dit podium. Deze vakbeurs 2.0, een innovatieve hybride van tentoonstelling, kennis-event en networking platform, ontwikkelt zich net zo snel als de verlichtingsmarkt. LED Expo had 100% groei in expositieruimte in het tweede jaar en nu met de derde editie groeit de beurs weer 50%. Op 27 en 28 januari kan iedereen zich in de Brabanthallen op de hoogte stellen van de laatste stand van zaken op LED gebied. LED Expo is dé plek waar architecten, lichtadviseurs, installateurs, gebouweigenaren/beheerders, terreineigenaren/beheerders, ambtenaren en bestuurders zich uitgebreid én efficiënt kunnen oriënteren.  

'Lighting is exciting'

Met verlichting kun je functionaliteit en gezondheidsaspecten verbeteren, de milieulasten omlaag brengen, de energiekosten verlagen, de veiligheid vergroten en de sfeer verhogen. En vaak willen afnemers dit allemaal tegelijkertijd! Dat was tot voor kort volstrekt onmogelijk maar k maar de LED revolutie is verantwoordelijk voor een revolutionaire paradigmaverschuiving. Veiliger én sfeervoller, functioneler én beter voor het milieu, gezonder én zuiniger; LED verlichting maakt het voor de eerste keer in de geschiedenis mogelijk. LED Expo Benelux toont deze ontwikkelingen en presenteert innovatieve oplossingen voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met de verlichting in en om het gebouw en terrein. 

Automation

De ontwikkelingen gaan heel snel, de digitalisering van licht opent oneindige mogelijkheden en vergezichten. Ledverlichting kan gekoppeld worden aan data, en dan kan een lantaarnpaal opeens ook het verkeer beter laten doorstromen. Winkelverlichting kan klantenwensen uitlezen op smartphones en producten aanlichten en informatie sturen over acties en de nieuwste aanbiedingen. Kantoren krijgen daglichtafhankelijke constante regelingen die automatisch perfecte lichtomstandigheden regelen. En in de naaste toekomst worden geïntegreerde sensor gestuurde systemen die niet alleen het licht maar ook het klimaat en de beveiliging regelen, de norm. Deze ontwikkelingen gaan zich niet alleen voordoen in het bedrijfsleven of bij de overheid, maar op termijn ook bij de consument. Deze toekomst van LED heeft een eigen plaats op LED Expo Benelux, in de LED Dome lichten we een tipje van de sluier op. In deze verduisterde tentoonstellingsruimte presenteren we innovaties die de komende jaren gelanceerd gaan worden.

Groot aanbod, helder overzicht

De LED revolutie vindt niet alleen plaats aan de technologie- en aan de productkant, maar ook aan de leverancierszijde. Grote fabrikanten als Philips, Osram en General Electric zijn nog steeds belangrijke spelers maar ze hebben te maken met heel veel, stevige, nieuwe concurrenten. De opkomst van LED verlichting heeft de markt geopend voor fabrikanten met kennis op het gebied van halfgeleiders zoals Cree en Samsung en ook voor een snel groeiende groep van MKB bedrijven; op service gerichte leveranciers en innovators. Deze ontwikkeling biedt veel voordelen –versnelde innovatie, specialisatie, prijsconcurrentie, een nadeel is dat een zo groot aanbod aan leveranciers en producten “keuzestress” veroorzaakt en het selectietraject compliceert. De behoefte van afnemers aan een helder overzicht en aan toegankelijke, praktijkgerichte kennis is de verklaring van het succes van LED Expo Benelux. Met circa 100 gespecialiseerde LED bedrijven biedt LED Expo Benelux een compleet beeld van het actuele aanbod en met achtentwintig workshops en kennis-sessies krijgen bezoekers waardevolle en direct toepasbare informatie.

 

Webinar over het verlichten van voeding in winkels

Fresh Food Lighting Recipes

Met deze titel organiseert Philips Lighting op 28 januari 2016 een webinar over het verlichten van voeding in winkels waarbij collega Kevin Smet aan het woord zal komen met een verhaal rond kleurweergave.

Meer informatie en inschrijven via deze link

 

Nieuw: Agentschap voor Innoveren & Ondernemen

Wie onderneemt moet elke dag een beetje innoveren en elke bedenker van een innovatief idee weet dat een ondernemende houding onontbeerlijk is om van dat idee echt iets te maken. De twee versterken elkaar. Daarom bundelen Agentschap Ondernemen en IWT sinds 01/01/2016 officieel de krachten voor bedrijven in Vlaanderen.

Dit gebeurt onder een nieuwe, gezamenlijke vlag:  Agentschap voor Innoveren & Ondernemen.

Geen nood, de continuïteit van de oorspronkelijke diensten is gegarandeerd : de lopende subsidies of overeenkomsten worden gewoon verder gezet, onder dezelfde voorwaarden en met dezelfde procedures. U kan nog steeds terecht op hetzelfde adres of bij dezelfde contactpersonen.  U kan de nieuwigheden op de voet volgen op de nieuwe website.

Uiteraard werkt Agentschap Innoveren & Ondernemen ook vernieuwde diensten uit om bij te dragen aan de creatie van een gunstig ondernemersklimaat in Vlaanderen.  Zo zit de kmo-portefeuille bijvoorbeeld, in een nieuw, verbeterd jasje. Een oproep voor innovatieve bedrijfsnetwerken in het kader van clusterbeleid van onze voogdijminister Philippe Muyters werd gelanceerd. Over deze en andere nieuwe diensten en acties, leest u alles op www.vlaio.be .

Via één loket leggen wij de brug naar ondernemerschap.

 

KMO-portefeuille vereenvoudigt vanaf 1 april 2016

De KMO-portefeuille is bedoeld als een laagdrempelig en transparant instrument voor de Vlaamse kmo’s om opleiding en advies in te winnen. In de praktijk werd dat niet zo ervaren door de vele verschillende adviespijlers en bijhorende subsidieplafonds. Daarom wordt de KMO-portefeuille vanaf 1 april 2016 sterk vereenvoudigd tot één budget voor opleiding en/of advies (niet verder gespecifieerd welk type advies).

Ook de steunpercentages wijzigen. Het steunpercentage voor opleiding en advies voor kleine ondernemingen is 40%, met een steunplafond van 10.000 euro per jaar. Voor middelgrote ondernemingen wordt het steunpercentage 30% met een maximum van 15.000 euro.

Het systeem wordt ook administratief vereenvoudigd: er is geen voorafgaandelijk fiat van de overheid nodig. Een kmo koopt advies of opleiding, dient zijn steunaanvraag (elektronisch) in en krijgt de steun gestort. Nochtans was er vraag om de opgesplitste factuur (aanvaarde en niet-aanvaarde deel zoals btw) wordt het omslachtige storten in 2 delen, namelijk de aanvaarde en niet aanvaarde kostprijs voor

Daarnaast komt er een KMO-groeisubsidie voor bedrijven met groeiplannen. Dat kan zijn door te innoveren, de internationale activiteiten uit te breiden of door het bedrijf te transformeren met nieuwe activiteiten. Bedrijven kunnen dat doen door extern kennis aan te kopen, of door kennis intern te verankeren door een aanwerving. Omdat het risico groter is, steunt de overheid daar 50% van de kost, met een maximum van 25.000 euro voor extern advies en 25.000 euro voor een aanwerving (1 jaar). Ook deze procedure blijft laagdrempelig, maar vraagt wel een inhoudelijk evaluatiemoment door het Agentschap Ondernemen.

Meer info via de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen

Het Laboratorium voor Lichttechnologie is erkend als dienstverlener binnen het programma van KMO portefeuille.