Partners

Heel wat bedrijven, organisaties, steden en gemeenten in Vlaanderen nemen deel aan het GreenLight Programma door invoering van energie-efficiente verlichting. Dankzij hen kunnen we in Vlaanderen bijdragen tot een beter milieubeleid. Een lijst van deze bedrijven of instanties is terug te vinden op de website van het GreenLight Programma.

Door tussenkomst van Groen Licht Vlaanderen werden volgende bedrijven/gemeentes/instellingen partner in het programma:

Helbig Aluminium

VZW Sportdienst Kruishoutem.

KAHO Sint-Lieven Technologiecampus Gent (Catholic University College Ghent). In het begin van de jaren 80 werden de gebouwen uit 1875 van de voormalige katoendrukkerij La Louisiane in Gent omgebouwd tot wat nu KU Leuven, campus Gent (KAHO Sint-lIeven) is. Ook de verlichting dateert nog uit de jaren 80. Daarom vroeg de directie van de hogeschool een energiezuinig educatief en didactisch project uit te bouwen. Als project werd geopteerd voor de instuif, dit is een zeer grote polyvalente ruimte die door studenten gebruikt wordt als kantine, studeerruimte en ruimte voor spelen verpozing, maar waar ook recepties, manifestaties, feesten en optredens plaatsvinden. Midden in de instuif is ook een plaats voorzien om tijdens feesten en optredens een podium/dansvloer op te stellen. De ruimte heeft een totale oppervlakte van 590,74 m² en is aan de volledige zuidkant voorzien van hoge ramen. Met advies van het consortium Groen Licht Vlaanderen werd een renovatie uitgewerkt met de modernste technologieën op vlak van armatuur, automatisering met dimming... en het resultaat mag er zijn: een daling in geïnstalleerd vermogen met 47% en een stijging in verlichtingssterkte met factor 5.
Een poster omtrent de relighting is beschikbaar.

Delhaize Group. Delhaize België werd door het GreenLight programma van de Europese Commissie bekroond met de 'Partner' award 2010-2011 voor haar inspanningen op vlak van het meer duurzaam maken van haar verlichting. Het doorslaggevend argument voor de jury om deze award toe te kennen is het engagement van Delhaize om tegen eind 2011 al haar winkelverlichtingen te voorzien van de meest energiezuinige technologie die nu op de markt bestaat. Technisch gesproken zal Delhaize enkel nog maar "T5 verlichting met elektronische ballast" gebruiken en waar mogelijk LED-verlichting, ondermeer in de frigo's en ter vervanging van halogeen spots. Het effect van deze beslissing heeft een enorme impact dankzij de schaal waarop de ingreep binnen al de winkels van Delhaize België wordt toegepast. Het omschakelen naar de nieuwe technologie creëert een energiebesparing van maar liefst 60% op elektriciteit. Daarenboven wordt het gebruik van schadelijke en gevaarlijke stoffen zoals kwik drastisch verminderd.

 

Afbeelding: