Derde partij financiering

Een probleem bij energiebesparende maatregelen is dat hiervoor soms geen betekenisvol investeringsbudget kan vrijgemaakt worden. Bovendien is het niet gegarandeerd dat de investering binnen een aanvaardbare termijn terugverdiend wordt. Dit geldt ook voor relighting.

Een mogelijke oplossing daarvoor is derdepartij financiering (Thirth Party Financing - TPF): de 'derde' leent niet alleen het geld nodig voor de investering, maar garandeert ook dat de investering minstens genoeg zal opbrengen om de lening af te betalen. Zo'n bedrijf wordt een ESCO genoemd, een 'energy service company'.

De subsidiering wordt dus bepaald door de mate van besparingen. Zo blijft de energiekost na investering plus minus gelijk aan de energiekost voor besparing. Het verschil in onkost voor en na energiebesparing is ook het bedrag waarmee de derde wordt terugbetaald en eindigt wanneer alle projectkosten vergoed zijn. Van dan af zijn de energiekostenbesparingen voor de onderneming.

Belangrijk om te vermelden is dat derdepartij financiering niet voor iedereen een goede optie is. Het is enkel rendabel als naast het besparingspotentieel bv. ook voldoende branduren voorhanden zijn. Anders wordt de terugverdientijd te groot.