Spectrograaf

In het laboratorium voor lichttechnologie zijn verschillende spectrometers beschikbaar.

Oriel Instruments 74055 MS260i

Deze spectrograaf bezit drie (verwisselbare) roosters, die elk op een andere golflengte gebied kunnen afgestemd worden. De spectrograaf is standaard uitgerust met een Andor iDus 420 CCD (geschikt voor het zichtbaar gebied), maar kan tevens met een tweede CCD uitgerust worden. Op het labo is een Andor DU490A-1.7 InGaAs CCD ter beschikking voor metingen in het nabije infrarood.
Dit toestel biedt een grote flexibiliteit en heeft geen vast golflengte gebied of bandbreedte. Dit toestel wordt o.a. gebruikt voor spectrale radiantie metingen, kan aangesloten worden op de goniometer CIE Type 1 en op de QE opstelling.

Ocean Optics QE65000

Deze spectrograaf is een compacte spectrograaf (18,2 x 11 x 4,7 cm) met een ingebouwde Hamamatsu FFT-CCD. Dit toestel heeft een vast rooster, het golflengtebereik ligt tussen 350 en 950 nm. Door de beperkte dimensies is dit toestel geschikt om op verplaatsing metingen uit te voeren. Het toestel wordt o.a. gebruikt voor spectrale irradiantiemetingen uit te voeren.

Daarnaast wordt voor labo en demo opstellingen vaak gebruik gemaakt van Red Tide USB-650 plug-and-play spectrometers van Ocean Optics.

Oriel Instruments 74055 MS260i
Ocean Optics QE65000