Spectrale respons van fotovoltaische cellen

Met deze opstelling kan de spectrale response van zonnecellen bepaald worden. De opstelling laat het meten van zowel 'naakte' als ingekapselde cellen toe. Tevens kan de spectrale response van detectoren bepaald worden.

De belichtingszijde van de opstelling omvat twee lampen: halogeen en xenon, om zowel in uv, het zichtbaar gebied als NIR te kunnen meten. De golflengte wordt geselecteerd met een monochromator. De invallende lichtbundel gaat door een chopper om te kunnen corrigeren voor omgevingslicht. De cel kan uitgemeten worden via een backcontact en een naald op de voorzijde van de (naakte) cel, of via klemmen bij ingekapselde cellen. De meetprocedure bevat twee metingen, een meting met het te meten sample en een meting met een referentie cel met gekende spectrale response. De opstelling is in dual beam uitgevoerd om te corrigeren voor drift op de lamp tussen referentie en sample meting.

In samenwerking met de collega's van de onderzoeksgroep E&A, kan ook een monitoring van een zonnepaneel uitgevoerd worden en kunnen IV-karakteristieken van zonnepanelen opgesteld worden. Voor meer info, contacteer Jan Cappelle.

Opstelling spectrale respons