Specialization Course lighting

De opleiding "specialisatie verlichtingstechniek" wordt tweejaarlijks ingericht. De organisatie is in handen van het Laboratorium voor Lichttechnologie (projecten ‘Groen Licht Vlaanderen (2020)’ en 'Licht en Kleur'). De sessies worden verzorgd door medewerkers van het laboratorium alsook door experten uit de verlichtingssector. Er zijn er vier bedrijfsbezoeken.

De derde editie van de cursus liep van september 2010 en liep tot tot april 2011 (22 sessies). Er waren 45 cursisten voor de modules.

De volgende editie van de specialisatiecursus gaat door vanaf september 2012. Geïnteresseerden kunnen hun gegevens elektronisch doorsturen naar onderstaand adres. Zij ontvangen dan tijdig een folder.

Doelstelling

De verlichtingssector is in Vlaanderen een belangrijke economische speler. Naast de fabrikanten van lichtbronnen en verlichtingstoestellen, maken ook studiebureaus, architecten, distributiebedrijven, groothandelaars en elektro-installateurs er deel van uit. Minstens 95% van deze bedrijven zijn KMO’s.

De steeds sterker concurrerende Europese en geglobaliseerde markt dwingt de sector tot het zoeken naar nieuwe innovatie-opportuniteiten. Vanuit de energieproblematiek is duidelijk gebleken dat het elektrisch verbruik door verlichting verder zal moeten dalen. Dit kan gebeuren door het introduceren van nieuwe lichtbronnen zoals leds, aangepaste optieken, intelligente sturingen en daglichttoetreding. Anderzijds worden de comforteisen voor verlichting steeds groter: “well-being”, sfeer, gezondheid en arbeidsomstandigheden zijn thema’s die steeds belangrijker worden. Verlichting speelt hierbij een cruciale rol.

Een belangrijk knelpunt om nieuwe producten en concepten te realiseren is de beperkte kennis en opleidingsgraad binnen de Vlaamse KMO’s. Deze cursus wil tegemoet komen aan de beperkte opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen. Via een modulair systeem trachten we flexibel in te spelen op de verschillende noden.

Voor meer informatie kan u zich wenden tot:

Contactpersoon

Catherine Lootens
Laboratorium voor Lichttechnologie
KAHO Sint-Lieven
Gebroeders De Smetstraat 1, B-9000 Gent
Tel: 09/265.87.13
Fax: 09/225.62.69

E-post Catherine Lootens